Wanneer weet je dat je goed voor jezelf moet gaan zorgen?

//Wanneer weet je dat je goed voor jezelf moet gaan zorgen?

Mijn oma Johanna had er geen moeite mee! Zij kon goed voor zichzelf zorgen en was ook altijd duidelijk in haar wensen. Bij haar hoefde je niet te twijfelen hoe ze zich voelde … of zij iets leuk vond of verafschuwde. Ze had er totaal geen moeite mee om ons de deur te wijzen als haar dat zo uitkwam en lag er ook geen nacht van wakker. Wat zij over iets dacht of hoe zij zich voelde – duidelijk leefde ze dat uit.

Misschien was het haar Portugese roots …

Misschien was het haar Portugese komaf die haar dat temperament meegaf – ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat ik graag meer van die kwaliteit van haar had willen erven. Want goed voor jezelf zorgen en voor jezelf opkomen is niet voor iedereen gewoon.

Er zijn voor geliefden en vrienden, hun belangen behartigen en goed voor de ouderen, zieken, zwakkeren en hulpbehoevenden zorgen is nu eenmaal een hoger goed voor velen. Het lijkt ook wel dat het niet hoort om te vertellen dat bijvoorbeeld voor je eigen gezondheid of plezier gaat sporten – nee, we lopen of fietsen voor een goed doel …

Dat is natuurlijk een mooi streven!  Van mij mag je ook gewoon voor je eigen plezier lopen of fietsen.

Gewoon iets overhebben voor een ander en goed voor jezelf zorgen.

Ja, dat is mijn ideaal.

Niet altijd geweest moet ik eerlijk bekennen. Nee, ik kon me ook pas echt kwaad maken op iets en belangen bevechten als dat voor een ander was. Er moest altijd een hoger doel nagestreefd worden.

Dat was in mijn jeugd al zo – altijd de kleintjes in mijn kielzog als we naar school gingen, want ik was te vertrouwen en zorgde dat zij veilig aankwamen. Tijdens mijn examenperiode dag en nacht met de baby van mijn zus bezig zijn omdat die kleine constant huilde van de buikpijn en mijn zus inmiddels radeloos was geworden. Zorgen dat moeder haar medicijnen nam en als het niet goed met haar ging de arts verwittigen, want zelf deed ze het niet.

En … dat zorgen voor anderen ben ik lang blijven doen.

Ik wist niet dat het niet gewoon was, ik deed het al mijn hele leven.

Pas veel later – toen ik gestopt was met een goede opleiding, een mooie functie vaarwel moest zeggen en teleurgesteld raakte in oude vrienden – realiseerde ik me dat ik de meeste beslissingen in mijn leven nam vanuit de wens en de behoefte van anderen.

Oh, me dat realiseren … dat was schrikken. Die anderen waren er in die zware tijd voor mij op hun manier, maar niet zoals ik er altijd voor hen was. Mij opofferen voor anderen, hun belang dienen, de belangrijke beslissingen in mijn leven afwegen tegen hun welzijn – dat was niet gewoon! En toch wist ik niet beter.

Want hoe zorg je dan goed voor jezelf als je er ook voor anderen wilt zijn?

‘Nou’, zij mijn buurvrouw Els eens, ‘niet door een beroep te kiezen in de zorg waar je hetzelfde blijft doen – voor een salaris – omdat je nu eenmaal al veel ervaring hebt in zorgen’ ‘Daar schiet je niets mee op!’….

Wat een openbaring … ‘Maar wat dan wel?’ dacht ik hardop. ‘Misschien iets wat je echt heel leuk vind om te doen, wat je vroeger ook al graag wilde – iets waarin je je uit kunt leven.’

Nou en toen had ik een nieuwe missie.

Want weet je, dat helpt ook. Er moet iets gebeuren om er voor te zorgen dat je weer zin in het leven krijg, dat je je weer fit en blij ga voelen. Dan moet je jezelf helpen, want je hebt dood eenvoudig geen energie meer om er voor die ander te zijn. (Zie ook mijn blogs ‘Zorg goed voor jezelf – voor beginners & gevorderden’. Hierin geef ik 10 aandachtspunten en handige tips om bij acute behoefte direct toe te passen).

Inmiddels weet ik dat goed voor jezelf zorgen niet alleen een visie is, maar een totale levensinstelling. Niet alleen mijn denken mocht een frisse make over krijgen, ook een aantal dingen zoals ik deed moesten anders.

En een nieuwe uitdaging.

Opeens een nieuw probleem – oeps – uitdaging heet dat – wel positief blijven ; ) … Het lijkt onbekend terrein, onderzoeken wat je wilt, uitvinden wat je nodig hebt en erger nog … erom vragen als dat nodig is.

Je leven gaat om. Want als jij door je hoefjes dreigt te zakken of elk dood vogeltje ziet, dan wordt het tijd om aan jouw welzijn en welvaart te denken – dan is het tijd om goed voor jezelf te gaan zorgen.

Wil je daar graag eens over praten en tips ontvangen die speciaal op jouw situatie passen of misschien een advies met eenvoudig toe te passen oefeningen? Schroom dan niet en maak een afspraak voor een gratis gesprek of een proefsessie.

2019-07-04T09:32:39+00:00