Zorg goed voor jezelf – voor gevorderden

//Zorg goed voor jezelf – voor gevorderden

Zorg goed voor jezelf – voor gevorderden.

 

Evenals de aandachtpunten in het artikel ‘Zorg goed voor jezelf – voor beginners kennen we ook onderstaande punten wellicht al wel.
Deze tips zijn wat moeilijker bewust uit te voeren. Het overkomt je spontaan of je moet er simpel meer focus in leggen om ze uit te kunnen voeren.
Mijn voorstel aan jou is dan om deze suggesties bewust een keer toe te gaan passen en te ondervinden wat het werkelijk met je doet.
Mijn suggesties aan jou zijn:

Oud zeer uiten.

Uiten kan iets ander betekenen dan “erover praten”. Uiten kan op diverse manieren. Creatieve vormen lenen zich – soms in eerste instantie – goed om hevige gevoelens te uiten. Denk aan schrijven, tekenen / schilderen, muziek maken, dansen en ook toneelspelen kunnen heel fijn zijn.

Wees boos en vergeef.

Alle emoties mogen er zijn. Ook jaloezie, haat, woede enzovoorts. En als je deze emoties gaat uiten zorg dan dat je dat veilig doet: wring de handdoek de nek om, schrijf een kwaaie brief en verstuur het niet!, bedenk allerlei verhalen en leef het uit in een één – persoon toneelspel met de huisdieren of een spiegel als publiek….en vergeef. Want….uiten en vergeven doe je voor jezelf.

Doe meditatie anders.

Voor velen van ons is mindfulness en mediteren nog steeds iets waarbij je uren stilzit in een ongemakkelijke houding in de hoop ooit verlichting te vinden.
Probeer eens iets anders. Focus je volledig op de taak die je onder handen hebt, bijvoorbeeld het opschudden van de bedden of het stofzuigen en laat alle gedachten voor wat ze zijn. Loop of ademmeditaties zijn zelfs geschikt voor diegenen die het concentratievermogen hebben van een vlieg.
Lees nog andere tips in mijn blog: ‘Doe meditatie anders’

Relativeer en laat los.

Soms gebeurt er iets waarbij je de vraag mag stellen: “Is de situatie wel zoals ik nu denk of zou het ook anders kunnen zijn?” Soms leven we zo in onze eigen wereld en laten we ons zo gijzelen door onze eigen (voor)oordelen dat we niet goed meer zien en luisteren wat de ander nu echt bedoelt.

Vind een maatje.

Iemand waarbij je wel alles ongecensureerd kunt vertellen. Die je niet veroordeelt en die ook niet wegblijft als het even te hevig wordt. Verwacht niet dat iedereen begrijpt wat jeugdverlies of jeugdtrauma met je doet. Wellicht is – in eerste instantie – een lotgenotengroep een mooie manier om steun te krijgen.

2019-07-04T08:57:36+00:00