Zorg goed voor jezelf – voor beginners

//Zorg goed voor jezelf – voor beginners

Zorg goed voor jezelf – voor beginners.

 

Eigenlijk kennen we onderstaande aandachtpunten al wel en een aantal van deze punten pas je al toe of pak je regelmatig weer op nadat je er even mee gestopt was.
Er zullen ook tips tussen staan waarover je wellicht verbaasd bent of die je mijdt als een dodelijke virus. Ongetwijfeld heb je daarvoor heel goede redenen te noemen…
Mijn voorstel aan jou is dan om juist deze suggesties eens een paar weken toe te gaan passen en te ondervinden wat het werkelijk met je doet.
Mijn suggesties aan jou zijn:

Leer jezelf kennen.

Ja, dat is een open deur intrappen, ik weet het. Toch komen we onszelf regelmatig tegen en doen we weer iets om anderen gunstig te stemmen of om gezeur voor te zijn….en dan hebben we er later weer spijt van.

Neem ik – tijd.

Doe regelmatig – liefst elke dag – iets waar je echt blij van wordt. Iets doen is zo en zo heel goed, in mijn optiek de beste remedie tegen somberheid. En als je bezigheden oppakt waar je in op kunt gaan en veel energie door krijgt, dan ben je bijna aan het mediteren 😉 Zo ontspan je al doende.

Neem tijd om te reflecteren.

Beschouw op gezette tijden je gedachten, beslissingen en acties – kijk als het ware eens achterom – voel en overdenk…zit je nog steeds op het juiste pad?
Een dagboek, tekeningen schrift, plakboek of moodboard kunnen daarbij een goed hulpmiddel zijn. Zo leer je jezelf beter kennen en kun je ook beter je grenzen bewaken.

Grenzen stellen.

Geef aan wat je wilt en wat je niet wilt en leef dit ook uit. Wees duidelijk naar anderen en ook naar jezelf! Soms is het gezond om het “verboden pad” van egocentrisme te lopen, want het is goed om voor jezelf te zorgen. Zij die goed voor zichzelf kunnen zijn, hebben veel te delen!

Eenzaam aan de top – stop perfectionisme.

Perfectionisme is een van de snelwegen naar melancholie en eenzaamheid. Dit klinkt nogal heftig. En voor diegene die perfectionisme zien als het beoefenen van een edele sport, ga ik nu echt te ver waarschijnlijk. Toch ben ik deze mening toegedaan.
Stop met altijd naar het hoogst haalbare te streven; hou op met steeds anderen te willen behagen of te voldoen aan verwachtingen door de liefste, liefste, de beste, de aantrekkelijkste, de aardigste enzovoorts te willen zijn. Je bent precies goed zoals je bent!

2019-07-04T08:02:14+00:00