Hoe ga jij om met emotionele verhalen van anderen?

//Hoe ga jij om met emotionele verhalen van anderen?

Debbie kijkt mij indringend aan via de spiegel als ze me deze vraag stelt. Is dat dan niet zwaar – de hele dag die emotionele verhalen van je klanten over al die zware dingen die zij hebben meegemaakt? Ik zou het niet kunnen – verklaart ze stellig.

Is dat dan niet zwaar?

Ik voer ook niet elke dag de hele dag aaneen gesprekken. In het trainingstraject doe je veel zelfstandig thuis door de lessen te bestuderen en de opdrachten te maken. En tijdens de sessies werken we met trance, zoals hypnose of familie opstellingen of beeldtaal, zoals droomuitleg of metaforen. Ze kijkt me even zijdelings aan en doopt de verfkwast weer in het bakje met haarverf.

Klanten die hun ervaringen vertellen.

In de kapsalon komen regelmatig klanten die uitgebreid hun ervaringen vertellen. Pas nog vertelde iemand over haar chemobehandeling en hoe zwaar ze het daarmee heeft. Of hoe iemands dochter doodziek terugkomt uit het buitenland en dat ze niet kunnen vinden wat het is. Ik word er zo snel door geraakt – kan er mijn werk bijna niet door doen. Wat ik vaak doe is me afsluiten voor dat soort verhalen – ik luister dan gewoon niet, onthult Debbie me.

Dat kan een goede oplossing zijn.

Er zullen mensen zijn die merken dat je er met je gedachten niet bij bent en dan lijk je ongeïnteresseerd. Dat wil je ook niet. Uit het hoofdschudden maak ik op dat dat inderdaad niet de bedoeling is. Heb jij misschien een goede tip voor mij, vraagt ze.

Als het voor je werk niet belangrijk is om die emotionele levensverhalen van anderen aan te horen, zou ik zeggen – ontloop het. Blijf bij ze uit de buurt of vraag een collega of die deze klant wil helpen.

Als dat niet mogelijk is omdat je alleen werkt of omdat bijna al je klanten zware levens hebben, dan is het een optie om te vertellen dat je goed kunt begrijpen dat het zwaar moet zijn. Want het raakt jou zo dat je je werk er bijna niet meer door kunt doen. Je kunt aangeven dat het je overweldigt en proberen om het gesprek een ander richting in te sturen.

Vaak ben je dan al uit het lood geslagen.

Meestal heeft het je dan al zo geraakt dat je al van slag bent. De allerbest remedie is om jezelf goed te leren kennen. Welke verhalen raken je het meest en waarom. Komt het dichtbij je eigen leven en ervaringen? Raakt het oude pijn? Of voel je je verantwoordelijk om de ander te helpen? En waarom is dat dan, want ze komen bij jou voor iets anders – om hun haar te laten verven en knippen bijvoorbeeld.

Kortom, als je een groot verbeeldend en empathisch vermogen hebt of als je eigen ervaringen nog geen goed plekje in je geschiedenis hebben gekregen, dan kunnen zware levensverhalen van anderen je uit het lood slaan. Mijn advies is: leer jezelf kennen en zorg goed voor jezelf.

Wil jij ook beter om leren gaan met deze lastige situaties? In mijn e-boek geef ik 3 eenvoudig toe te passen oefeningen om jezelf beter te leren kennen en hoe je overweldigende emoties meteen kunt sussen. Probeer ze eens uit!

2019-08-01T08:16:42+00:00