Loyaal blijven aan overledenen, is dat een goed idee?

//Loyaal blijven aan overledenen, is dat een goed idee?

Annet is zichzelf even kwijt en ze voelt zich eenzaam. Lees hier haar persoonlijke verhaal: Eenzaamheid is een onzichtbaar fenomeen.

Vreemd want ze is een open en sociaal voelende persoon, die gemakkelijk contacten maakt. Echter haar loyaliteit naar haar geliefde, overleden man maakt dat ze zichzelf na 10 jaar nog niet toestaat om nieuwe intieme relaties aan te gaan. Nieuwe personen ontmoeten en zelfstandig beslissingen maken ervaart ze nog als ontrouw zijn aan hem.

Ze vraagt aan iedereen wat ze zou moeten doen.

Ze vraagt anderen wat ze moet doen. Laat haar toekomst en geluk afhangen van hun antwoorden, want ze is blij met hun aandacht en het contact. Bovendien hoeft ze dan niet bij haar gevoel te rade te gaan – te pijnlijk om te realiseren dat de situatie verandert is terwijl haar belevingswereld 10 jaar geleden gestopt is. Ze twijfelt ook – natuurlijk weet ze dat na het overlijden van Peter veel dingen zijn veranderd en dat ook de ontwikkelingen in de wereld door zijn gegaan.

Door het zoeken naar antwoorden buiten zichzelf, hoeft ze zich niet bezig te houden met de juiste vragen: ‘hoe geef ik het gemis een goede plaats in mijn leven en wat heb ik nodig om plezierig verder te leven’. Zo raakt ze steeds verder van zichzelf verwijderd.

Veranderingen brengen verliezen met zich mee.

Niet alleen de situatie verandert maar ook bepaalde ‘waarheden en zekerheden’ veranderen. Soms lijkt het alsof de grond onder je voeten verdwijnt en je los van alles en iedereen bent geraakt.
Goed omgaan met (grote) veranderingen en waarom veranderingen zo moeilijk zijn vraagt enige aandacht en goed voor jezelf zorgen is dan je eerste prioriteit. In voorgaande blogs geef ik tips om goed voor je zelf te gaan zorgen voor beginners en voor diegene die al op de goede weg zijn.

2019-07-04T09:25:13+00:00