Hoe voorkom je dat je in slechte gewoontes vervalt als je je depressief voelt?

//Hoe voorkom je dat je in slechte gewoontes vervalt als je je depressief voelt?

Nou doe ik het toch weer … naar die M&M’s grijpen en zo de halve zak leeg eten. Wat bezielt me toch? En dat terwijl ik zo goed bezig ben – de afgelopen maanden veel zoete, vette en zoute hapjes vervangen door fruit en nootjes. Ben me suf aan het trainen om weer een strak lijf te krijgen en dan dit …

Nu ik dit vertel moet ik even denken aan mijn vriendin Renske. Die is zo gedisciplineerd – op het eten dan – als die een snoepneiging krijgt gaat ze poetsen of nog wat administratie wegwerken. Er zit daar geen verf meer op de deuren en even reëel ik heb gewoon niet zo veel administratie liggen om steeds die snoepneiging te onderdrukken. Nee … ik duik in de koelkast.

Renske zei pas nog tegen me: ‘Ann zo’n neiging om ongemerkt veel zoetigheid naar binnen te werken doe je eigenlijk alleen maar als je niet goed in je vel zit’. Toen dacht ik, verdraaid dat is waar. ‘Ik kruip ook altijd graag op de bank onder een deken als ik ergens tegenop zie’, beken ik haar. Voel me dan niet lekker en heb er dan geen thee met een fruithapje bij nee, wijn … wijn en veel chips en zoute pinda’s.

Ja dat doe ik als ik down ben – als ik verdrietig of moe ben, dan wil ik suiker. Om me na die halve appeltaart weer enorm schuldig te gaan voelen. Want laten we wel zijn – ik loop gewoon weg voor de realiteit. Emoties verdoven met eten en drank. Dat gevoel dempen. Voor even dan want al heel snel komt het terug en voel ik me ook nog dom of schuldig …

Als er dingen gebeuren die niet leuk zijn of je moet nog zoveel wat je liever niet wilt, dan is het verleidelijk om voor gevoelens weg te lopen. Zeker als je moe bent. Soms loop je zo ‘op scherp’ dat je overal op voorbereid wilt zijn en ben je zo aan het controleren dat je niet meer weet wat je nou echt voelt. Verdriet, angst, schaamte of schuldgevoel onder ogen komen is moeilijk. Als je deze gevoelens al onder al je warrelige emoties vandaan kunt toveren.

En als ze dan als een poppetje uit een doosje tevoorschijn springen … nou dan moet het eronder met  zoetigheid, alcohol, vet en zout. Als het ongemak heel heftig wordt dan kan het zelfs uitmonden in een eet aanval of te snel te veel alcohol drinken.

Jezelf afleiden met veel werk, overdadig sporten of iets anders waardoor je die gevoelens weer negeert is natuurlijk ook niet handig. Het lijkt verantwoord, op den duur breekt het je toch ook op. Gevoelens moeten de vrije loop kunnen nemen. Veilig, dat wel … om nou meteen een grote mond op te zetten of een klap uit te delen – da’s evenmin opbouwend.

Je emoties ontrafelen en je gevoel tevoorschijn laten komen. Regelmatig tijd voor jezelf nemen om op te laden en eventueel emoties te uiten. Zo en zo jezelf beter leren kennen en doen wat jij belangrijk vind op de manier die jou past. Zie voor een aantal tips mijn blogs ‘Zorg goed voor jezelf – voor beginners en gevorderden’.

Oh dat is al heel veel en voor de meesten van ons ook echt een uitdaging. De moeite waard om daar eens mee bezig te gaan, kan ik je vertellen. Het levert veel op – niet alleen een gezonde eetgewoonte – Hoe blij je met jezelf kunt zijn  en die innerlijke rust – geen gekwetter van kritische stemmen meer – Dat kun je je nu waarschijnlijk nog niet eens voorstellen.

In mijn eboek ‘Ga nu voor jezelf leven’ geef ik 3 praktische oefeningen om daarmee een start te maken. Doen!

2019-07-04T09:47:21+00:00