Doe meditatie anders

//Doe meditatie anders

Doe meditatie anders.

 

Hoe ik een nieuwe wereld ontdekte.

Jaren geleden – het moet begin jaren 90 zijn geweest – had ik vaak last van hevige hoofdpijnen. Of beter gezegd ik had last van mijn rug, schouders, nek en rechterarm met – als ik pech had – uitstraling naar de kop en maag.

Migraine en RSI – concludeerde de huisarts – en dit zou zo maar door stress en overbelasting van spieren en gewrichten kunnen komen. Ik moest maar eens leren ontspannen en yoga was hiervoor heel geschikt, dacht hij. Hij had over dit ‘nieuwe’ fenomeen tijdens een bijscholing vernomen en wilde zelf ook wel weten of het zo’n wondermiddel was.

Nou ik ook, want ik houd op z’n tijd wel van een uitdaging. Dus ik had als recept de opdracht om yoga of een andere ontspanningsmethode – van ver weg – uit te proberen en na een paar maanden aan hem te vertellen wat het met mijn klachten deed.

Het begin van een reis.

En dat nam ik heel serieus op….van de yogales naar meditatie avonden, van bio energetica naar core energetica, van ‘Path work’ van Eva Pierrakos naar ‘je kunt je leven helen’ van Louisa Hay … En alles hielp een beetje, want weet je, ik wilde alles proberen en kan me dan ook niet langer op andere zaken concentreren. Enthousiast als een kind duik ik als het ware overal vol in om de rest van de wereld even te vergeten.


Het lukte me echter niet om voor langere tijd of voor altijd op gezette tijden deze oefeningen uit te voeren. Wat voor sommige vormen toch essentieel is om blijvend verbetering in je leven te ervaren! Het valt me moeilijk om in een ongemakkelijke houding op een dun kleedje op de harde vloer 5 minuten zonder jeuk of kramp stil te blijven zitten, laat staan een half uur.

Trouw meditaties dagelijks toe passen of affirmaties op zeggen, net zolang totdat je daadwerkelijk verandering gaat zien is mij ook niet gegeven…

En wat bleek…

Van deze ervaringen heb ik natuurlijk veel geleerd, met name over mezelf. Die oefeningen en stromingen die mij het meeste hebben geholpen, gebruik ik nog steeds. Niet elke dag op gezette tijden – daarvoor ben ik nu eenmaal te impulsief en te ondernemend. Nee, ze komen goed van pas als ik de behoefte heb aan een open instelling of als ik merk dat mijn spieren wat stijf worden of mijn hoofd ‘vol zit’. Vaak geven mijn honden me aan als ik weer als een kip zonder kop rondren. Tijd voor een wandeling of andere lichaamsbeweging. In elk geval tijd voor afwisseling. Tijd voor afleiding.

Ik wil je graag laten delen in mijn ervaringen.

Eenvoudig het hoofd en lijf tot rust brengen en weer een open ontspannen houding krijgen – noem het mediteren – hoeft niet langer te duren dan 3 tot 5 minuten per keer. Een aantal zijn zonder problemen zelfs overal toe te passen.

Stappen en ademhaling tellen.

Begin deze meditatie als je gemakkelijk zit op een rustige plaats – rug recht, voeten plat op de grond en handen in de schoot. Adem in door de neus en uit door de mond. Laat je buik bol worden – adem tot onder in je buik – bij het inademen en trek de buik in bij het uit ademen. Tel in gedachten elke inademing vier maal en begin dan weer bij één.


Als dit je goed afgaat kun je elke inademing tellen en concentreer je volledig op je ademhaling en buik en de gewaarwordingen hierbij. Hoe voelt de adem en hoe snel adem je. Wat wordt je gewaar in je buik. Ga door totdat je jezelf betrapt op andere gedachten of op emoties. Als dat gebeurt, begin dan weer bij één.
Deze meditatie kun je overal uitvoeren en is zeer plezierig tijdens het wandelen.

Snel – intuïtief – schrijven.

Pak een memoboekje met vaste bladeren en een gel pen of potlood (iets waarmee je gemakkelijk snel door kunt schrijven) Gebruik geen computer of ander type apparaat. Met de hand schrijven activeert andere delen in de hersenen dan typen!
Zet je alarm / wekker op 10 minuten.


Start met schrijven – zo snel als je kunt – en schrijf alles op wat er in je opkomt. Stop niet. Zodra je niets meer weet, schrijf je gewoon …en nu weet ik even niets meer… je zult merken dat je daarna gewoon weer gedachten hebt om op te schrijven. Blijf doorgaan ook al krijg je wat pijn aan de hand – schrijf dan gewoon wat langzamer of knijp dan minder hard in de pen. Let niet op stijl of schrijffouten – dat is niet belangrijk.


Als je klaar bent sla dan meteen de pagina om, zodat je de volgende keer op een blanco vel start. Aan het eind van de week lees je al je schrijfsel nog eens door. Misschien valt je iets op of doe je ontdekkingen, waar je al meteen iets mee kunt.

Doe met aandacht.

Voor velen van ons is mindfulness en mediteren nog steeds iets waarbij je uren stilzit in een ongemakkelijke houding in de hoop ooit verlichting te vinden.
Probeer eens iets anders.


Focus je volledig op de taak die je onder handen hebt, bijvoorbeeld het opschudden van de bedden of het stofzuigen en laat alle gedachten voor wat ze zijn. Loop of ademmeditaties – je volledig focussen op het plaatsen van je voeten of op je ademhaling – zijn zelfs geschikt voor diegenen die het concentratievermogen hebben van een vlieg.


We kunnen het allemaal: als je bezig bent met je liefhebberij – met iets dat je heel plezierig vindt – heb je volledige aandacht voor hetgeen dat je onderhanden hebt. Soms ontgaat je wat er om je heen gebeurt. Volledig in focus. Want als je bezigheden oppakt waar je in op kunt gaan en veel energie door krijgt, dan ben je bijna aan het mediteren 😉 Zo ontspan je al doende.

2019-07-04T09:14:11+00:00