Last van nachtelijk gepieker – zo ga je er mee om

//Last van nachtelijk gepieker – zo ga je er mee om

Ik word altijd tussen 3 en 4 uur ’s nachts wakker en dan lig ik zo maar een paar uur te piekeren. Met die ontboezeming kwam mijn vriendin Koosje nadat ze even dromerig voor zich uit had zitten kijken. Ze verschuift haar glas thee wat heen en weer en gaat nog even door: en ik heb de laatste tijd ook weer meer nare dromen. Nou weet ik dat Koosje de laatste tijd het een en ander te verduren heeft gehad – reorganisatie op het werk en onenigheid in de familie. Allemaal goed afgelopen – gelukkig – maar Koosje voelt zich nou eenmaal snel verantwoordelijk.

Heb jij dat ook wel eens? – vraagt ze.

Ja hoor, dat heb ik nu ook nog wel eens een nacht. Maar er is een tijd geweest dat ik het gedurende een langere periode meerdere keren per week had – zoals jij nu. Daar werd ik enorm moe van en ik wilde gewoon lekker kunnen slapen zonder die nachtelijke activiteit. Oh ja, vertel eens – hoe heb jij het kunnen stoppen? vraagt ze nieuwsgierig.

En hoe heb je dat gedaan dan?

Ik zelf ben beter naar mijn bioritme gaan leven en heb gewerkt aan mijn ‘emotiebeleid’. Maar er zijn nog meer zaken die van invloed kunnen zijn op je nachtrust. Ik zal ze eens noemen:

  • Na 8 uur ’s avonds alleen nog maar licht verteerbaar voedsel

Door een volle of lege maag kun je onrustig gaan slapen waardoor je niet in een diepe slaap raakt. De kans dat je snel wakker wordt en je levendiger gaat dromen neemt dan toe.

  • Zet je computer en smartphone minimaal een uur voor je naar bed gaat uit

Al die activiteit en scrollen op sociale media is belastend voor onze hersenen. Bovendien zo vlak voor het slapen gaan komt al het nieuws – ook het minder leuke – vol binnen – weer meer te verwerken tijdens je slaap.

  • Laat je werk in je werkkamer

Ook hier geldt: maak je minimaal een uur voor je gaat slapen los van je dagelijkse verplichtingen – ontspan. Vermijd hierbij ook te actieve bezigheden – ook daardoor kom je slecht in slaap, want het lijf is dan weer energiek en klaar voor actie.

  • Luister naar je lichaam – volg je bioritme

Het beste is om op vaste tijden te gaan slapen en op te staan. Onderzoek wat voor jou de beste tijden zijn. Ga naar bed als je slaap hebt en sta op als je uit jezelf weer wakker wordt na een nacht goede slaap. Vermijd om overdag te slapen als je een paar nachten slecht geslapen hebt of te laat naar bed bent gegaan – hierdoor wordt de kans op nachtbraken groter.

  • Sla acht op nare emoties – uit ze

Neem regelmatig – liefst elke dag – tijd om vervelende emoties waar je die dag last van had nog wat aandacht te geven. Het beste is om zo authentiek mogelijk te leven en alle emoties te laten zijn. Dat lukt ook mij niet altijd, want soms komen ze nou eenmaal erg ongelegen. Dan ‘parkeer’ ik zo’n emotie even om daar op een later moment mijn volle aandacht aan te geven. Meditatie is behulpzaam. Maar als je dat wat moeilijk vind kan ‘het van je afschrijven’ ook helpen. In een vorig blog ‘Doe meditatie anders’ vertel ik daar over.

  • Geen alcohol en drugs

Als je alcohol of drugs gebruikt om te ontspannen of nare emoties te onderdrukken, dan is de kans daar dat je maar een paar uur diep slaapt en daarna wakker ligt. Bovendien willen die emoties ‘eruit’ en worden je dromen levendiger en steeds meer opdringend.

  • Gebruik je slaapkamer om te slapen

Zorg voor een opgeruimde slaapkamer waarin alleen dat aanwezig is om fijn te kunnen slapen. Strijkplank, wasmand, dozen met knutselspullen, voorraad handelswaar. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar sommige mensen hebben echt een werkplek en magazijn van hun slaapkamer gemaakt. Als je gewoon te weinig ruimte hebt, zorg dan tenminste dat de kamer rust uitstraalt. Ook belangrijk – ventileer de kamer dagelijks.

  • Verwijder stoorzenders

Te felle buitenverlichting, zoemende apparaten zoals airco of modem, smartphone, krakend bed, snurkende huisgenoten en andere zaken waardoor je in je nachtrust gestoord kunt worden – pak het aan. Zorg dat je ongestoord en gezond in en door kunt slapen en uitgerust weer wakker wordt. Dat betekent ook dat je matras en kussen bij jou moeten passen.

  • Spannende real life films – overdag of liever niet

Zeker als je al meelevend en gevoelig bent raad ik aan om programma’s als Opsporing verzocht of andere waargebeurde verhalen niet ’s avonds voor het slapen gaan te kijken. Als je door het nachtelijke piekeren al moe bent, dan kan dat soort informatie je letterlijk overspoelen. Weer meer te verwerken ’s nachts – dus weer wakker liggen en piekeren.

  • Geef ongewenste herinneringen de ruimte

Soms komen herinneringen spontaan weer ‘omhoog’ – meestal van die gênante of nare – die waar je echt niets meer mee wilt. En omdat je er overdag goed in slaagt om die taaie rakkers weg te duwen – terug het duistere verleden in, komen ze ’s nachts – als je dan eens lekker ligt te slapen met volle snelheid je dromen binnen gescheurd. En hop – wakker en weer piekeren. Die herinneringen willen onze aandacht. Iets wat mij goed heeft geholpen is die terugkerende herinneringen bewust op te roepen en in detail opnieuw voor de geest te halen. Zie ook mijn blog ‘Zorg goed voor jezelf – voor gevorderden’

Er zijn dus meerdere factoren die kunnen maken dat je niet fijn in of door kunt slapen. Op de meeste kunnen we zelf goed invloed uitoefenen. Koosje kan hier wel wat mee. Ze heeft nu al een paar punten die zij vandaag al gaat veranderen.

Heb jij jouw oplossing ook al ontdekt tussen de 10 punten en wil je daar over vertellen of misschien heb jij ook een goede tip en wil je die met ons delen. Ik zie je reactie graag hieronder.

2019-07-04T09:39:25+00:00