Hoe kom je de decembermaand door zonder problemen

//Hoe kom je de decembermaand door zonder problemen

Hoe ervaar jij de decembermaand?

Als een groot feest waar je geen genoeg van krijgt en waar die kater pas komt als het echt voorbij is? Of als een ellendige tijd waarin je elk jaar weer zoekt naar bevredigende manieren om ongeschonden 2 januari te halen?
Iets ertussenin zeg je – ah een diplomatiek antwoord, daar houd ik van 😉

Nee, het gaat deze keer niet over te veel snoepen. En ook niet over steeds korter wordende dagen. Dit keer gaat het over de uitdagingen die het samenzijn van al de familieleden en soms ook vrienden en collega’s kunnen brengen.
Gezellig bij elkaar zijn, delen, echt aandacht voor elkaar. Alles mooi versierd, lekker eten en goed gezelschap. Dat is de intentie.

Ja, dat is de intentie. De realiteit is wat weerbarstiger. Hieronder een paar uitdagingen met – door mijzelf met resultaat – toegepaste strategieën. Want – laat ik duidelijk zijn – zonder een goede voorbereiding is de kans groot dat het een slopende en ongezonde maand gaat worden!

• Sinterklaas vier je overal en met iedereen.

Bij de opa’s en oma’s, op school, bij de werkgever, bij de sportvereniging, bij de hobby club en thuis – liefst elke dag vanaf het moment dat de goed heiligman van zijn stoomboot stapt tot aan pakjesavond. Die laatste avond dan, want ik tel er nu al minimaal 7! Liever dit: Vier het 1 keer met de familie en of goede vrienden en laat kinderen hun schoentje zetten als het mogelijk is of bedank vriendelijke en zorg voor een aantal extra kleine cadeautjes om de gemiste feestjes te compenseren.

• Iedereen ziet je heel graag aan de kerstdis op 1e kerstdag.

En jij had eigenlijk je ideale kerst gepland met een potje thee, met luxe bonbons en een goed boek of een geweldige film thuis bij de kachel. Nou ik wens je succes als jouw familie en schoonfamilie aan je gaan trekken – bij voorkeur vanaf 3 september al. Liever dit: Maak goede afspraken. Als je graag kerstavond op jou manier wilt doorbrengen, doe dat dan ook. En ontmoet elkaar dan op een andere dag. Dan kun je iedereen ook echt je volle aandacht geven en wordt het toch nog gezellig.

• En die andere eindejaarbijeenkomsten.

Van brunch naar diner dansant, van afsluitingsfeest op het werk naar gezellige borrel van de vereniging. Ook die kun je onmogelijk overslaan. Heel gezellig, dat wel, maar dat nee zeggen tegen al dat rijke voedsel en niet te vergeten die alcoholische dranken. Nou toch even over dat snoepen, dan. Het is tijd om even terug te blikken en snel weer vooruit te kijken. Leren van fouten, resultaten te vieren en te toosten op het nieuwe jaar. Geniet bewust en proef alles met mate. Want dan hoeven er in het nieuwe jaar ook niet zoveel pondjes afgetraind te worden.

• Niet al je geliefden zijn bij je.

Een dierbare kan overleden zijn of iemand is totaal uit je leven verdwenen en je weet niet eens of die nog in leven is. Dan klinkt het bovenstaande als luxe geklaag. Want jij had zo graag al die dagen doorgebracht met je geliefden. Ze zijn er niet fysiek, maar door de verhalen over hun leven steeds door te vertellen blijven ze herinnerd en van ons. Bedenk een (familie) ritueel: Leg ook een cadeau onder de boom voor de gemiste. Neem een speciaal moment om met elkaar te herinneren. Toost op alles wat je van hen hebt mogen leren. Verzin je eigen ritueel en koester het.

• Een geliefde kan niet mee feesten.

Door een aandoening of ongeval kan iemand totaal veranderd of hulpbehoevend zijn geworden en niet meer in staat om ‘mee te kunnen doen’. Je voelt je verantwoordelijk, verdrietig en soms ook boos. Je maakt je zorgen en voelt je ook nog schuldig als jij nu toch geniet en die ander zit daar tussen ‘vreemden’. Bedenk dat het echt niet anders kan dan zo. Neem van mij aan dat als er maar een kleine mogelijkheid was om jouw geliefde naar jouw decemberfeestje te halen, je dat van meet af had gedaan. Je zorgt al goed en je bent er op jouw manier al voor de ander – geniet nu zelf met diegenen die er wel bij kunnen zijn.

Deze maand leent zich uitstekend om met een groep geliefden en intimi samen te zijn. Buiten is het donker en koud – in een warme en gezellige omgeving voelt het goed om aandacht te geven en te ontvangen en in elkaars nabijheid te zijn. Geniet van de voorbereidingen, vier feest met elkaar en zorg dat je fit en dankbaar het nieuwe jaar in kunt stappen.

Wil je jouw ervaringen delen met ‘een buitenstaander’ of wil je een goed advies hoe met jouw december uitdagingen om te gaan, maak dan gerust een afspraak voor een Aandacht voor jouwzelf gesprek – ik help je graag!

2019-07-04T09:36:38+00:00