Omgaan met emoties

//Omgaan met emoties

Welke vooroordelen sturen jouw emoties?

 

Soms overvallen emoties me gewoon.

Dan weet ik niet meer wat ik moet zeggen en val ik niet alleen verbaal stil maar lijkt het alsof ik ook niet meer vooruit kan komen. Zo’n situatie dat ik tijdens een bijeenkomst opeens een moeilijke vraag gesteld krijgt waar ik niet op voorbereid ben bijvoorbeeld. Of als ik mezelf voor moet stellen aan een groep nieuwe mensen en voel dat mijn hartslag naar mijn hals kruipt en zich versnelt. Met een rode nek en rode koontjes iets zeg wat ik niet had willen zeggen en daarna niets meer meekrijgt van wat de anderen nog te vertellen hebben. Zo’n situatie …. herken je dat?

Op andere momenten…

Op andere momenten – als ik ergens heen ga en ik weet wat er van me verwacht wordt – zakt de moed al in mijn schoenen – tenminste als ik het niet leuk vindt wat ik er moet gaan doen of als ik mensen gaat ontmoeten voor wie ik me op een bepaalde manier wilt voordoen. Want ook ik wil per slot van rekening niet uit de pas lopen! Voor zo’n situatie heb ik vooraf al een gedegen plan uitgedacht.

Eigenlijk is er altijd wel een plan.

Je wilt op een bepaalde manier overkomen op anderen. En als dat anders loopt dan je had verwacht of gehoopt, dan beginnen je innerlijke stemmetjes enorm door elkaar heen te praten. En neemt je automatische piloot het over – je doet zoals je het altijd al hebt gedaan.

En dan komen de emoties opzetten. Schaamte over je onnozele actie, verdriet omdat je je afgewezen voelt of soms zelfs boosheid, want wie denken zij wel dat ze zijn om jou zo te behandelen. Emoties waardoor je je gedrag en handelen laat beïnvloeden.

Een voorbeeld.

Zo had ik tijdens een training de opdracht om beknopt uitleg te geven over een methodiek en de geleerde vaardigheden toe te passen op een van de andere studenten. Toen ik hiermee klaar was en – al zeg ik het zelf – aardig had uitgevoerd, stond een studente op en begon alles wat ik had laten zien af te kraken.

Ik was verbaasd en werd boos, maar kon dit goed verhullen en nodigde haar uit om de opdracht op haar manier nogmaals uit te voeren. Omdat niemand van de aanwezigen zich geroepen voelde om haar vrijwilliger te zijn en ook aangaven het niet eens te zijn met haar, vroeg ze mij die rol te vervullen.

ZIn plaats van ook nee te zeggen en haar te laten in haar driftige, jaloerse bui, zette mijn boosheid zich in mijn lichaam: ik kneep mijn kaken op elkaar, balde mijn vuisten en zette mijn onderrug en billen strak. In tegenstelling haar die klap of schop te verkopen – waartoe mijn lijf zich in gereedheid bracht – stemde ik toe – om geen spelbreker te zijn denk ik…

Gaande weg de oefening voelde ik me steeds verdrietiger worden en was nadien nog een poos somber. Vol van gedachten over hoe ik dit had kunnen voorkomen en hoe de anderen nu over mij zullen denken.

Eigenlijk had ik gewoon nee moeten zeggen…

In plaats van gewoon mijn gevoel te volgen en nee te zeggen en gewoon naar de mening van de anderen te vragen, doe ik waarvan ik denk dat men van mij verwacht. Nadien ben ik natuurlijk teleurgesteld – ga ik piekeren over dit voorval en maak plannen om dit in de toekomst te kunnen voorkomen. Zal ik je een geheim vertellen? Piekeren en plannen helpen niet, nee echt niet. Want wat gebeurt is kun je niet meer ongedaan maken en er gebeuren altijd onverwachte dingen, die je niet had kunnen voorzien. Verspilde energie dus!

Wat dan wel?

Beter had ik me af kunnen vragen wat er in me omging op het betreffende moment. Welke gedachten kwamen op en hoe voelde ik me toen. Is het absoluut waar, die veronderstelling? En hoe weet ik zo zeker dat het de enige waarheid is? Voelde ik me voor die gedachten anders en welk gevoel was dat dan?

Wat mij goed heeft geholpen om weerbaarder te worden in zulke situaties is mezelf beter te leren kennen. Me af te vragen wat de reden is dat ik me ongemakkelijk voel in een groep mensen. Dat ik niet gewoon mezelf ben en mijn eigen, echte gevoelens uitleef. Ik vraag me af: ‘Wat houd me tegen?’
Wil jij ook graag weten wat het is dat jou tegenwerkt? In mijn e-boek geef ik 3 gemakkelijk uitvoerbare oefeningen om jezelf beter te leren kennen. Probeer ze eens uit!

2019-07-04T10:11:44+00:00