Waarom zijn veranderingen zo moeilijk?

//Waarom zijn veranderingen zo moeilijk?

Het is weer herfst – de tijd van naar binnen keren en achterom kijken. De dag gaat het gedurende de aankomende maanden verliezen van nacht.

Persoonlijk houd ik van onze seizoenen.

Met hun kenmerkende eigenschappen, traditionele feesten en jaarlijkse terugkerende gebruiken. Het is vertrouwd – het hoort bij de gewoonten in mijn familie en mijn cultuur.

Jaren geleden was ik tijdens Kerst en Oud en nieuw op Aruba. Ik had verwacht een geweldige periode te hebben met strandfeesten en vrijheid – blijheid.
Niet dus! Ik was verdrietig – kreeg bijna heimwee naar thuis. Ik miste mijn vertrouwde omgeving, mijn geliefden en de donkere dagen voor – en na – Kerst. Geen geknal de week voor Oudejaarsdag en ook geen oliebollen. Ik miste zelfs de snijdende wind met koude regen… Ik wilde naar huis!

En zo werkt het bij elke verandering….

Pas toen ik iets niet meer had en ik het enorm miste realiseerde ik me hoe belangrijk en van invloed iets kan zijn op je dagelijkse leven. En zo werkt het bij elke verandering. Zelfs de meest saaie dagen ga je missen als de uitdaging je net iets te ver uit je comfortzone trekt.
Of dat je je door die verandering met een schok realiseert, dat dingen toch anders zijn dan dat je altijd had gedacht. Vaste routine, vertrouwde omgeving, bekende mensen – het maakt dat je je veilig voelt – het past in je referentiekader – jouw wereldbeeld.

Want verandering – hoe gewenst ook – betekent verlies.

Ja, het klinkt vreemd – ik weet het. Als je iets werkelijk heeeeel graag wilt …. dan heb je er wel wat voor over. En soms is – wel wat – niet voldoende om te bereiken wat je wilt. Soms ‘moet’ je er veel of zelfs alles voor over hebben. Als het gaat om jouw welzijn bijvoorbeeld of als een verandering jou overvalt zoals een overlijden. Dan kun jij je niet permitteren om je af te vragen wat wel en wat niet.

Verandering hoort ook gewoon bij het leven.

Zoals die seizoenswisseling in Nederland of onze levensfasen. Die vinden plaats en heb je gewoon te accepteren of je kunt lekker mopperen op de toestand die buiten je toedoen is – snertweer, oneerlijke situatie, opspelende hormonen of iets dergelijks.
Echter als je zelf die verandering ingezet hebt – want je wilt nou eenmaal een geweldig doel bereiken – dan wordt het schijnbaar anders.
Schijnbaar, want als je jouw eigen keuzes gaat leven – om echt jouw wensen en behoeftes vervult te krijgen – ga je door een soortgelijk proces als wanneer verandering je overvalt.

Er moet ruimte komen voor het nieuwe.

Het is belangrijk dat je jouw oude vertrouwde leven met haar gewoonten, overtuigingen en bekende personen goed in beeld hebt. Dat je de opkomende emoties doorleeft en ze – op een voor jou goede manier – uit. Dat je overweegt wat ‘weg’ kan en wat – nu nog – te belangrijk voor je is om zomaar uit je dagelijkse routine te verwijderen. Soms volgt een ‘rouwperiode’, want je moet een ‘verlies’ verwerken – geeft dat ook de tijd! Op zo’n moment is een ‘aandacht voor jezelf gratis sessie’ wellicht welkom.

Daarna kun je afscheid nemen van wat niet meer past bij jouw nieuwe leven. Geef het een goede plek in je levensgeschiedenis: doe een afscheidsritueel en ‘herschrijf’ je levensverhaal. En pas dan kan het nieuwe zijn plaats innemen en kun je zonder belemmerende emoties recht op je doel afgaan.

Kortom….
Er is sprake van een verlies – soms moet je een waar rouwproces door – er kunnen daarbij emoties opkomen die naar, onbekend en eng zijn. Het kan je dagelijkse routine totaal ontwrichten. Want het kost – soms veel – tijd en energie. En dan is het een menselijke reactie om terug te grijpen naar het bekende en vertrouwde.

2019-07-04T09:40:48+00:00