Hoe kun je beter voor jezelf zorgen als jonge mantelzorger?

//Hoe kun je beter voor jezelf zorgen als jonge mantelzorger?

In mijn voorgaande blog deelde ik 6 tekenen waaraan je jezelf of een ander als jonge mantelzorger kunt herkennen. Herken jij jezelf hierin? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om beter voor jezelf te zorgen. Maar dit is ook handig om te weten als je een familielid, vriendin of studiegenoot hierin herkent. Ik zet ze voor je op een rijtje:

Leer je grenzen kennen én aan te geven

In je jeugd hield jij het gezin en huishouden draaiende. Naarmate je ouder werd, kwamen daar steeds meer taken en verantwoordelijkheden bij en werd je grens steeds verlegd. Daardoor vind je het nu moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Maar als je nooit ‘nee’ zegt, ga je er een keer aan onderdoor. Het is dus belangrijk om op tijd je grenzen aan te geven. En dat hangt eigenlijk samen met de volgende punten.

Praat met anderen over je situatie

Hoe moeilijk dat in het begin ook is. Als je anderen – vriendinnen, studiegenoten of collega’s – inlicht over je situatie, weten ze wat er in jouw leven speelt. Ook zullen ze dan beter begrijpen dat jij al heel veel hooi op je vork hebt. Zo kunnen zij jouw weer helpen om je grenzen te bewaken, want zij weten dan dat je niet nóg meer kunt doen. En het is natuurlijk fijn om mensen die je vertrouwt als luisterend oor te hebben.

Durf om hulp te vragen

Naast de zorg voor het gezin en huishouden heb jij als jongvolwassen vrouw ook nog jouw eigen verantwoordelijkheden. Denk aan school en/of een (bij)baan. En dat is zwaar. Als het mogelijk is, kun je uitreiken naar een familielid zoals een oom of tante of een goede vriend van de familie. Hij of zij kan jou al ontlasten door je een paar uurtjes per week te helpen of het even van je over te nemen. Waarschijnlijk vind je het moeilijk om te vragen, maar grote kans dat er iemand is die je wilt helpen.

Schakel professionele hulp in

Mocht je niet op hulp van familie of vrienden kunnen rekenen, dan is het een goede stap om professionele hulp te zoeken. Op school kun je vaak terecht bij je begeleider of een maatschappelijk werker. Daarnaast kun je voor praktische, emotionele en financiële ondersteuning bijvoorbeeld op Mantelzorg.nl kijken. Hier vind je een overzicht van diverse vormen van hulp en kun je ook hulp vinden in jouw regio.

Zoek lotgenoten op

Het is fijn om je verhaal kwijt te kunnen bij een vriend(in), alleen kan het aanvoelen alsof hij of zij je niet begrijpt. Wat daarom misschien beter helpt, is om lotgenoten op te zoeken. Andere jongvolwassenen die ook jonge mantelzorger zijn (geweest) en precies weten wat jij doormaakt. De maatschappelijk werker of instantie kan je vast in contact brengen met lotgenoten. Zoek elkaar op en haal daar steun uit, zodat jullie je niet alleen hoeven te voelen.

2019-07-04T09:41:42+00:00